sau Paradoxical Undressing, varianta în engleză.
Îndepărtarea irațională a hainelor amenință supraviețuirea victimei aflată în hipotermie.
Despre ce e vorba?
Victimele care sufera chiar și de o ușoară hipotermie sunt expuși adesea hotărârilor incorecte, ceea ce este cunoscut în cercurile de alpiniști ca fiind "prost rece" ("cold stupid"). Un comportament obișnuit, dar mai ales bizar al victimelor aflate în hipotermie, este o enigmă cunoscuta sub numele de "dezbrăcarea paradoxală".
După cum probabil știți, cauzele generale de hipotermie sunt: scăderea producției de căldură în organism, creșterea pierderii căldurii din organism și incapacitatea organismului de a regla temperatura sa de baza.
Hipotermia poate avea loc în orice moment când temperatura mediului ambiant este sub cea a corpului și apare în mod obișnuit în supraviețuirea pe timp de iarna. Dacă îmbrăcămintea este udă, efectul de răcire poate crește foarte mult șansa de a deveni hipotermic.
Dezbrăcarea paradoxală are loc atunci când o persoană își scoate hainele calde în timp ce este în stare de hipotermie, ceea ce duce la o pierdere și mai mare de căldură. Deoarece suferă de frig și temperatura corpului lor este sub pragul de siguranță, pare nelalocul lui faptul ca își scot hainele calde provocându-și astfel o stare și mai accentuată de răcire.
Pentru a fi siguri, fenomenul de dezbrăcare paradoxală este o enigmă pentru a contracara comportamentul așteptat. Având temperatura de baza sub 32 grade Celsius, suferinzii de hipotermie se dezbracă frecvent. Victimele urbane ale hipotermiei, care sunt găsite într-o stare de dezbrăcare sunt adesea considerate victime ale atacului.
Recenta tragedie a lui James Kim (articol in engleza) este una dintre cele mai recente cazuri de dezbracare paradoxală. Kim a fost găsit asezat în zăpadă, cedând hipotermiei în timp ce încerca să iasă din maşina inzăpezită. El si-a dat jos mai multe articole de îmbrăcăminte, inclusiv pantalonii.
De ce apare dezbracarea paradoxală la victimele hipotermice? De ce sunt adesea găsite în diferite stadii de dezbrăcare atunci când acestea, in mod logic, ar trebui să poarte cât mai multe haine cu putintă?
Psihologia acestui fenomen
Pentru a înțelege misterul prin care victimele intrate în hipotermie se expun dezbrăcării paradoxale, trebuie să știm ceva legat de modul în care organismul încearcă să se protejeze, atunci când este constrâns de frig.
Pe măsură ce corpul nostru se răceste, acesta deviază sângele de la extremități în interior în scopul de a proteja organele vitale. Acesta este motivul pentru care picioarele și mâinile se răcesc primele.
Deviația sângelui către interiorul corpului și departe de extremități se realizează prin intermediul vasoconstricției circulației periferice. Acest lucru permite părților exterioare ale corpului să devina mai bune izolatoare, deoarece se pierde mai puțină căldură spre exterior.
Şi acum, cheia pentru dezbrăcarea paradoxală. Vasoconstricția apare atunci când mușchii vasculari se contractează. Acest efort necesită un aport constant de energie sub formă de glucoză înmagazinată in organism. Totuși, datorită lipsei de sânge ce ajunge la acești mușchi, în cele din urmă obosesc. Pe măsură ce mușchii vasculari rămân fără energie, ei obosesc, se relaxează și vasele de sânge se deschid. Acest lucru este cunoscut sub numele de vasodilatare.
Odată cu vasodilatarea, o infuzie de sânge cald din interiorul corpului se repede catre extremităţile periferice. Acest lucru determină victima hipotermică să simtă o caldură prea mare şi începe să înlăture hainele, în contradicţie cu realitatea, temperatura corpului lor continuând să scadă.
Sângele cald al victimei ce năvălește din interior, împreună cu îndepărtarea hainelor calde, determină temperatura corpului să scadă și mai repede. Astfel se grăbește moartea prin hipotermie si rezultă într-un alt caz de dezbrăcare paradoxală.
Este cunoscut faptul că alpiniștii aflați în hipotermie îndepărtează hainele calde și rezistă eforturilor salvatorilor de a-i încălzi. Este interesant de observat că nu există nici un cunoscut, victimă a hipotermiei, care a ajuns la stadiul de dezbrăcare paradoxală și a supraviețuit fără intervenție din exterior.
Să aveți întotdeauna un kit de supraviețuire
Acum, că stim cauzele dezbrăcării paradoxale, trebuie să stim cum sa evităm acest stadiu al hipotermiei.
În primul rând, asigurați-vă că întotdeauna aveti kit-ul de supravieţuire la îndemâna atunci când vă aventurați în sălbăticie. Kit-ul de supravieţuire ar trebui să aibă elementele de bază: alimente suplimentare, apă, haine uscate calduroase, mijloace de a face un foc şi mijloace de a face un adăpost. De asemenea, trebuie să aibă mijloace de semnalizare pentru potentialii salvatori, ajutoare pentru navigaţie precum hărţi, o busolă şi chiar o unitate GPS (aceasta din urmă insă necesită resurse financiare mai mari). Se subînţelege faptul ca trebuie cunoscut modul de utilizare a elementelor kit-ului de supravieţuire.
Articol tradus si adaptat. Sursa este disponibila aici.
Intr-un articol viitor voi vorbi despre elementele kit-ului de supravieţuire.
5 Response to Dezbrăcarea paradoxală
Foarte misto articolul si traducerea. Chiar nu stiam de fenomenul acesta.
Ei, eu l-am patit, dar...din fericire, eram aproape de casa. Dar...intr-adevar...nu stiam nici eu ca acest fenomen are un nume.
Super articolul! Am auzit de fenomenul acesta , dar cam putin. Din pacate sursele de informare la noi sunt extrem de putine .
Sunt putine, dar poate facem noi aceste surse...incetul cu incetul.
Interesant! Este prima data cand aud despre fenomen, dar este bine de stiut :) Multumesc mult!
Trimiteți un comentariu